Obiekty mieszkalne

Remont elewacji balkonowej w budynkach wielorodzinnych

Pełna nazwa Inwestycji:
Remont elewacji balkonowej w budynkach wielorodzinnych.

Zgłaszający:
Spółdzielnia Mieszkaniowa Osiedle Piastowskie w Cieszynie ul. Węgielna

Inwestor:
Spółdzielnia Mieszkaniowa Osiedle Piastowskie w Cieszynie ul. Węgielna

Generalny wykonawca:
Łukasz Jakubek Zakład Remontowo-Budowlany, Ustroń

Projektant:
Projekty i Nadzory Budowlane mgr inż. Adam Cieślar, Cieszyn

Okres prac:
10.02.2020 – 28.12.2020

Lokalizacja:
ul. Skrajna 4, 6, 10, 12 w Cieszynie

Wartość inwestycji:
809 572,64 zł

 

W 2020 r. Spółdzielnia Mieszkaniowa wykonała remont elewacji balkonowej budynków mieszkalnych wielorodzinnych, które zostały wybudowane w latach 70-tych i 80-tych ubiegłego wieku. Budynki są 5-cio kondygnacyjne i podpiwniczone, posiadają stropodach płaski.

Roboty polegały na skuciu spękanych i nierównych posadzek balkonów, wyczyszczeniu elementów metalowych oraz wyrównaniu wszelkich nierówności. Wykonano nowe posadzki zapewniając szczelność i nie przesiąkliwość posadzek używając nowych technologii. Na czole płyty balkonowej został zamocowany okapnik z blachy aluminiowej, co zapewni odprowadzanie wód z powierzchni balkonów. Stare i nieestetyczne zwieńczenie balustrady betonowej zastąpiono nowym elementem ze stali nierdzewnej zapewniającej trwałość i bezpieczeństwo. Element ten nadał całości elewacji estetycznego i nowoczesnego wyglądu. Odnowiono również ściany i sufity loggi balkonowych nowymi tynkami mineralnymi, wszystko zachowując w kolorach pastelowych. Nad IV piętrem na powierzchni płyty stropu balkonów zamontowano nowe zadaszenie o konstrukcji drewnianej ze spadkiem. Nowe daszki pokryto papa termozgrzewalną. Dzięki temu woda opadowa odprowadzana jest poza krawędź balkonów, a takie rozwiązanie zapewniło ochronę całej konstrukcji elewacji balkonowej przed czynnikami atmosferycznymi.

Istotne było również wykonanie modernizacji instalacji telewizyjnej i zamontowanie zbiorczej anteny do odbioru telewizji satelitarnej. Pozwoliło to na demontaż pojedynczych talerzy zamontowanych do tej pory na elewacji  budynków. Wykonany remont dodał elewacji dużej porcji żywych kolorów, a cały budynek wielorodzinny dużej dozy nowoczesności.