Obiekty kult. i edu., użyteczności publ., sakra.

Budowa przedszkola w Kunicach oraz rozbudowa budynku przedszkola o segment komunikacyjny łączący przedszkole z basenem.

Pełna nazwa Inwestycji:
Budowa przedszkola w Kunicach oraz rozbudowa budynku przedszkola o segment komunikacyjny łączący przedszkole z basenem.

Zgłaszający:
Gmina Kunice

Inwestor:
Gmina Kunice

Generalny wykonawca:
BUDOBRATEX Sp. z o.o., Sp. k., Legnica – wykonawca zadania 'Budowa przedszkola w Kunicach'

Usługi Ogólnobudowlane Andrzej Rybka, Zimnice – wykonawca zadania 'Rozbudowa budynku przedszkola o segment komunikacyjny łączący przedszkole z basenem'

Projektant:
mgr inż. arch. Katarzyna Florek

Okres prac:
styczeń 2019 – grudzień 2019

Lokalizacja:
Przedszkole Samorządowe 'Wyspa Marzeń', ul. Przedszkolna 2 w Kunicach

Wartość inwestycji:
4 943 567,84zł – budowa przedszkola

302 682,93zł – rozbudwa budynku przedszkola

W latach 2014 – 2016 Gmina Kunice wybudowała Przedszkole Samorządowe w Kunicach. Inwestycja zrealizowana była przez Wykonawcę – firmę ‘BUDOBRATEX’ Sp. z o.o. ul. Kościuszki 39, 59-220 Legnica.

Zadanie dofinansowane było w ramach realizacji projektu pt. ‘Budowa przedszkola w Kunicach wraz z zakupem wyposażenia’ ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020. Budynek przedszkola z basenem oddany został do użytkowania 1 września 2016 r. Obiekt zlokalizowany jest przy ul. Przedszkolnej w Kunicach. Z budynku korzysta 100 dzieci. Podzielony jest na sześć oddziałów z salami dla 25 dzieci. Budynek przedszkola to obiekt z jedną kondygnacją nadziemną, częściowo podpiwniczony, z użytkowym poddaszem. Powierzchnia zabudowy – 746,5m2, kubatura 2500m3.

Przedszkole posiada:

– sale dla dzieci wyposażone w nowoczesny interaktywny sprzęt multimedialny oraz magiczny dywan,

– basen o wymiarach 6 x 10m za stali nierdzewnej z wodą ozonowaną,

– pełne zaplecze kuchenne wraz ze stołówką,

– przedszkole jest dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych,

– parking na 15 miejsc postojowych w 1 dla niepełnosprawnych,

– nowoczesne place zabaw z wydzielonymi obszarami dla dzieci z różnych grup wiekowych,

– amfiteatr.

W celu ułatwienia dzieciom z przedszkola komunikacji pomiędzy salami i basenem, w roku 2018 przygotowano projekt rozbudowy budynku przedszkola o segment komunikacyjny łączący przedszkole z basenem. Inwestycja została zrealizowana w 2019 roku. Wykonawca robót była firma – Usługi Ogólnobudowlane Andrzej Rybka ul. Szczęśliwa 9 w Ziemnicach.

Zakres robót dotyczył wybudowania obiektu parterowego łączącego komunikacyjnie przedszkole z basenem. Rozbudowa zlokalizowana jest po południowej stronie budynku. Powierzchnia zabudowy segmentu wynosi 74,6m2, powierzchnia użytkowa 70,3m2, a kubatura 199m3.

Rozbudowa nie zmieniła istniejącego układu komunikacyjnego i parkingowego w obiekcie przedszkola. W wyniku realizacji inwestycji poprawiono układ komunikacyjny w budynku. Dzieci mogą przechodzić na basen bezpośrednio z sal dydaktycznych, nie przeszkadzając innym dzieciom w zajęciach i zabawach.