Mieszkaniowa

Budowa budynku mieszkalnego wielorodzinnego z częścią administracyjną, usługową oraz garażem podziemnym w Głogowie przy ul. Strzeleckiej

Pełna nazwa Inwestycji:
Budowa budynku mieszkalnego wielorodzinnego z częścią administracyjną, usługową oraz garażem podziemnym w Głogowie przy ul. Strzeleckiej

Zgłaszający:
Spółdzielnia Mieszkaniowa 'Nadodrze' w Głogowie

Inwestor:
Spółdzielnia Mieszkaniowa 'Nadodrze' w Głogowie

Generalny wykonawca:
Przedsiębiorstwo Budowlane Modernpol Czesław Chmielewski

Projektant:
Ostrowscy Architekci Biuro Projektowe Sp. z o.o.

Okres prac:
31.05.2017 – 20.05.2019

Lokalizacja:
Głogów, ul. Strzelecka 1-3

Wartość inwestycji:
11 483 370,31 zł

W 2015 roku Spółdzielnia Mieszkaniowa „Nadodrze” w Głogowie ogłosiła konkurs na „Opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej budynku mieszkalnego wielorodzinnego z usługami w parterze, miejscami postojowymi w kondygnacji zagłębionej wraz z zagospodarowaniem terenu zlokalizowanego w Głogowie przy ul. Strzeleckiej róg Nadbrzeżnej”. Z trzynastu złożonych ofert Sąd Konkursowy wybrał projekt pracowni Ostrowscy Architekci Biuro Projektowe Sp z o.o. – Katowice.

Budynek z siedmioma kondygnacjami naziemnymi i garażem podziemnym zaprojektowano w technologii tradycyjnej – płyty, stopy i ławy fundamentowe posadowione na wzmocnionym gruncie kolumnami DSM wg technologii Keller Polska (innowacyjne rozwiązanie w skali kraju), żelbetowe ściany fundamentowe, ściany nadziemia murowane z trzpieniami żelbetowymi, stropy płytowe żelbetowe- monolityczne z obwodowymi belkami nadprożowymi, stropodach płaski wentylowany.

Umowę z wykonawcą – Przedsiębiorstwem Budowlanym ModernPol – podpisano w maju 2017 roku. Lokale mieszkalne były przygotowywane w tzw. stanie deweloperskim. Na etapie budowy istniała jednak możliwość zmiany: usytuowania ścian działowych, umiejscowienia urządzeń techniczno-sanitarnych (zmiana miejsca doprowadzenia instalacji wody i kanalizacji), liczby gniazd i wyłączników oraz przebiegu instalacji elektrycznej, przebiegu i usytuowania gniazd telefonicznych – wszystko zgodnie z potrzebami właścicieli mieszkań.

W budynku jest 49 mieszkań różnej wielkości – od 25 do ponad 80 metrów kwadratowych. Na parterze znajduje się jeden lokal usługowo-handlowy. W części podziemnej jest ponad 20 miejsc garażowych oraz komórki lokatorskie.

Cały budynek jest w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Już z poziomu chodnika można za pomocą podjazdów, platform i dźwigów dostać się do każdego lokalu. W obiekcie są szerokie drzwi oraz przestronne korytarze. Od lat Spółdzielnia ma mnóstwo zapytań o mieszkania dostosowane do potrzeb osób z ograniczoną możliwością poruszania się, stąd też decyzja, by nowe lokale były w ten sposób przygotowane. W budynku został również zastosowany podwójny system wideofonowy, który zapewnia większe bezpieczeństwo lokatorom.

Koszt całej inwestycji wyniósł 11 483 370,31 zł netto. W przeliczeniu na metr kwadratowy, koszt budowy wyniósł niespełna 3950 zł brutto. Biorąc pod uwagę, że przy realizacji zadania zastosowano nowoczesne rozwiązania i materiały wysokiej jakości, cena była konkurencyjna w stosunku do innych inwestycji mieszkaniowych na terenie miasta. Wszystkie mieszkania znalazły swoich nabywców w ciągu kilku tygodni od zakończenia inwestycji.

Powierzchnia zabudowy: 664,35 m2

Powierzchnia użytkowa: 2.994,68 m2

Powierzchnia całkowita: 4.536,96 m2

Kubatura: 13.938,50 m2

Liczba mieszkań: 49

Liczba izb: 49

Liczba lokali usługowych: 1.